Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ιστορικός χάρτης

Κάθε γωνιά του δήμου Θερμαϊκού έχει και μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί. Από άλλο μέρος έχουν έρθει οι κάτοικοι της Περαίας, από διαφορετικό εκείνοι των Νέων Επιβατών, άλλες οι ρίζες εκείνων της Αγίας Τριάδας, της Κερασιάς, της Νέας Μηχανιώνας ή του Αγγελοχωρίου και ακόμα διαφορετική η πορεία της Επανομής ή του Μεσημερίου. Ακόμα και αρχαιολογικά ευρήματα  έχουμε στα γεωγραφικά όρια του δήμου μας.
Το τμήμα πολιτισμού του δήμου θα μπορούσε να κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ιστορία του Θερμαϊκού (με την βοήθεια του κυρίου Θεοδόση Τσιρώνη, ο οποίος ήδη εργάζεται σε τέτοια θέματα), να αναδειχτεί αυτή στην συνέχεια με διάφορους τρόπους όπως το μουσείο που προτίθεται να υλοποιήσει ο νεοϊδρυθείς σύλλογος "Επιβάτες στους Αιώνες" στην παλιά κοινότητα των Νέων Επιβατών, ένα μουσείο της θάλασσας ίσως στην Νέα Μηχανιώνα, που θα μπορούσε να εξιστορήσει την πορεία της εγκατάστασης των κατοίκων μέχρι και τον σημερινό τρόπο ζωής τους. Στην Περαία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε μια μόνιμη έκθεση αντικείμενα που εδώ και καιρό έχουν συγκεντρωθεί και είναι αναφορά στον τρόπο ζωής των κατοίκων τα περασμένα έτη και κάτι ανάλογο έχει κάνει και ο πολιτιστικός σύλλογος της Επανομής αν έχω σωστές πληροφορίες. Στην Επανομή και το Μεσημέρι θα μπορούσε να γίνει παράλληλα και η αναβίωση του παλιού τρόπου ζωής (που δεν είναι και τόσο μακρινός μα πολύ διαφορετικός). Είμαι σίγουρη ότι τόσο η Κερασιά τόσο και το Αγγελοχώρι θα έχουν ανάλογες προτάσεις για την περιοχή τους.
 Στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες για να μπορέσουν να παρουσιάσουν την ιστορία τους, απλά παραχωρώντας τους κατάλληλους χώρους και ενδεχομένως εκτάσεις (για την παρουσίαση του τρόπου ζωής) και παρακινώντας, ως δημοτική αρχή, τους επιχειρηματίες του τόπου για την στήριξη της υλοποίησης, δημιουργείται ένας ιστορικός ιστός ικανός να αποτελέσει γερό θεμέλιο για τον ιστορικό τουρισμό.

Ο επισκέπτης που θα θελήσει να περιηγηθεί στην περιοχή θα μπορέσει να επωφεληθεί και από τις αθλητικές υποδομές και να συνδυάσει τον ιστορικό με τον αθλητικό τουρισμό εάν για παράδειγμα μετακινηθεί με ποδήλατο, άλογο ή άμαξα. Έτσι η εμπειρία του θα έχει πρόσθετα στοιχεία και θα εντυπωθεί βαθύτερα στην μνήμη του.

Όταν λοιπόν έχουμε αποτυπωμένα τόσο τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις όσο και τα ιστορικού ενδιαφέροντος σημεία σε ανεξάρτητες διαφάνειες χαρτών της περιοχής, τοποθετώντας την μια διαφάνεια επάνω στην άλλη, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποια σημεία θα πρέπει να βρίσκονται κάποιες από τις εγκαταστάσεις ( πχ στάβλοι, ενοικιάσεις ποδηλάτων ) ή από που είναι πιο χρήσιμο να περνάει η ενδοδημοτική συγκοινωνία.

Αν απλά υλοποιούμε αποσπασματικά διάφορα έργα δίχως γενικό πλάνο και συνοχή στο τέλος τίποτε δεν θα δένει με το επόμενο...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου