Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον αθλητισμό στην περιοχή θα πρέπει να κάνουμε μια μελέτη για το τι απαιτείται για τον πληθυσμό και τι θα μπορούσε να αναπτύξει τον τουρισμό και να τα  αποτυπώσουμε πάνω στο χάρτη. Έτσι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη και ελέγξιμη εικόνα και θα μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις προτού γίνουν τα έργα.

Βάση πληθυσμού θα πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις με χαμηλό λειτουργικό κόστος που να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών.Εκτός από τα γήπεδα ποδοσφαίρου (που μάλλον δεν λείπουν), απαιτούνται αρκετά γήπεδα για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα όπως μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϋ αλλά και τένις και σαφώς στίβος - για να μην αναγκάζονται τα παιδιά που θέλουν να δώσουν για γυμναστική ακαδημία να μετακινούνται προς Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαμε να έχουμε κατάλληλο χώρο για γυμναστική, τραμπολίνο, για τοξοβολία και σκοποβολή. Ανοιχτή και σκεπαστή πισίνα (με γεωθερμία) και πολλές άλλες εγκαταστάσεις.
Σήμανση για πεζοπορία σε όλη την έκταση του δήμου, το ίδιο για ποδηλασία και ιππασία. Διάσπαρτες εγκαταστάσεις για συνδυασμό ψυχαγωγίας και αθλητισμό, όπως flying fox, slackline, indoboard, skateboard, kitesurf, αναρρίχηση κλπ.

Όλες οι εγκαταστάσεις οφείλουν να είναι σύγχρονες, από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενεργειακά αυτόνομες, με δικό τους βιολογικό καθαρισμό και ενταγμένες στο περιβάλλον.
Δεν σας περιγράφω ουτοπιστικές εικόνες ούτε πανάκριβες κατασκευές - κάθε άλλο. Κτίρια που σέβονται το περιβάλλον δεν είναι υποχρεωτικά πιο ακριβά, απλά είναι κατασκευασμένα διαφορετικά. Δεν είναι πεταμένα στο περιβάλλον ή ευθυγραμμισμένα στα όρια του οικοπέδου αλλά προσανατολισμένα στον ήλιο. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον περιβάλλοντα χώρο τόσο για την ψύξη, όσο και για την θέρμανση. Χρησιμοποιούν φυτά ακόμα και σε κάθετη φύτευση, ταράτσες είτε φυτεμένες είτε με βότσαλο και σύστημα ψεκασμού για την ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία ρυθμίζετε επίσης με κατάλληλα τοποθετημένους φεγγίτες. Ελαφρός κεκλιμένες γυάλινες επιφάνειές στα ανώτερα τμήματα επιτρέπουν τον ήλιο να θερμαίνει το χειμώνα. Υδατοφράχτες σε συνδυασμό με αεραγωγούς δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτές είναι ελάχιστες από τις λύσεις που με μηδαμινή ή και καθόλου διαφορά στο κόστος κατασκευής ελαχιστοποιούν το κόστος λειτουργίας. Αυτά όσον αφορά της κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τα υπαίθρια αθλήματα, είναι πιο απλά τα πράγματα. Για κάποια όπως το skateboard χρειάζονται πίστες, για κάποια άλλα όπως η ποδηλασία (mountainbike) και πεζοπορία απλά μονοπάτια και σήμανση. Για όλα πρέπει να γίνει καλή μελέτη ώστε να υπάρχει καλή πρόσβαση και απομάκρυνση, σε περίπτωση που ο τερματισμός μιας πορείας δεν είναι στην αφετηρία του.

Η ιππασία τώρα είναι λίγο ιδιαίτερη. Απαιτούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, που όμως μπορούν να φιλοξενήσουν και ιδιωτικά άλογα. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν αυτές σε περισσότερα σημεία: περιοχή ΚΑΠΠΑ, Αγγελοχώρι, στα όρια του δήμου Επανομής και στο ενδιάμεσο Επανομής - Περαίας. Αυτό έχει το εξής προτέρημα: μπορεί κανείς να κάνει όποιο τμήμα της συνολικής διαδρομής θέλει και το άλογο να παραμείνει στον ανάλογο στάβλο. Για να είναι βιώσιμο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνεργασία με την γεωργική σχολή που έχει πρόγραμμα για σκυριανά άλογα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι ανάλογο για τις υπόλοιπες ελληνικές φυλές. Έτσι θα συμβάλλει ο δήμος και στην διατήρηση των φυλών. Ακόμα, ίσως και στα πλαίσια του ΚΑΠΠΑ, καλό θα ήταν να γίνει πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας. Άλλο ένα πρόγραμμα που μπορεί να συνδεθεί με την ιππασία και τους είναι η καλλιέργεια μανιταριών που γίνεται στα άχυρα από στάβλους αλόγων. Αν τώρα τα άλογα ταϊζονται με βιολογικά και στην περιοχή παραγόμενες τροφές, έχουμε έναν κύκλο που θα απασχολήσει αρκετό προσωπικό από τη μία και θα προσελκύει αρκετό κόσμο από την άλλη - που με την σειρά του δημιουργεί έναν άλλο κύκλο που συμπεριλαμβάνει την εστίαση και τα καταστήματα.

Βέβαια αυτό είναι ένα πολύ γενικό πλάνο, είναι όμως εφικτό εάν μελετηθεί  σαν ενιαίο σύνολο και όχι τμηματικά. Μόνον τότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί διότι είναι αλληλένδετο με την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου