το παρόν έχει κοινωποιηθεί;
στο γραφείο δημάρχου mayor@thermaikos.gr
στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου pds@thermaikos.gr
στην ΔΕΥΑΘ mail@deyath.grνερό - νεαρόν ύδωρ (φρέσκο νερό)
Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα - είναι μάλλον το σημαντικότερο. Η περιοχή του παλαιού δήμου Θερμαϊκού βρίσκεται πάνω από μια ενιαία λεκάνη νερού (υπόγεια ύδατα). Από την περιοχή της Κερασιάς περνάει μια φλέβα νερού που προέρχεται από τον Όλυμπο. (Αν κάπου κάνω λάθος, ας με διορθώσουν οι ειδικοί).
Τα νερά αυτά όμως δεν είναι ανεξάντλητα, διότι δεν φροντίζουμε για την επαρκή ανανέωσή τους από τη μία και τα σπαταλάμε από την άλλη.
Όταν καλύπτεται το χώμα με διάφορα υλικά όπως τσιμέντο και άσφαλτο, εμποδίζεται το νερό από το να το διαπεράσει και να φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα για να αναπληρώσει αυτό που αφαιρούμε για την χρήση μας. Και η χρήση μας αφορά έναν μεγάλο όγκο νερού. Εκτός από τα νοικοκυριά που σπαταλάνε ένα μεγάλο μέρος, είναι και οι καλλιέργειες που κάθε άλλο από οικονομία κάνουν. τοποθετώ το θέμα έτσι για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα.
Η περιοχή είναι μεγάλη, με πολλές ανάγκες, ποικίλες χρήσεις και πολλαπλές λύσεις. Οικονομία μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά, οι καλλιεργητές αλλά και ο δήμος.
-Στο σπίτι μας τοποθετούμε "μείκτες" που ανοίγουν και κλείνουν με μία κίνηση - άρα δεν τρέχει το νερό ώσπου να γυρίσουμε την βάνα
-Κλείνουμε τις βρύσες ως που να πλύνουμε τα χέρια, τα δόντια, το σώμα μας....
-Προσπαθούμε σε συνεργασία με το δήμο και όπου αυτό είναι εφικτό να γίνεται απευθείας εαπανάχρηση του ύδατος πχ.των πλυντηρίων για πότισμα είτε του κήπου μας είτε των παρτεριών του δήμου.Αυτό είναι επιτρεπτό όταν χρησιμοποιούνται οικολογικά απορρυπαντικά.
-Τοποθετούμε δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων στις απορροές των σκεπών.
- Ο δήμος οφείλει να καταστήσει όλα τα δημόσια κτήρια σχολεία, γραφεία,αίθουσες πολιτισμού και αθλητισμού, αυτόνομα από όλες τις απόψεις (το κατά δύναμιν), συλλέγοντας τα όμβρια, τοποθετώντας τοπικό βιολογικό καθαρισμό στα κτήρια (γλυτώνεις τα έξοδα μεταφοράς και επαναχρησιμοποιείς το νερό στις τουαλέτες και για συντήρηση του πρασίνου που πρέπει να κοσμεί κάθε κτήριο.
-Σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων από τους δρόμους και αποθήκευσή τους σε δεξαμενές για το πότισμα των (ελπίζω πολυάριθμων προσεχώς) χώρων πρασίνου -όπου φροντίζουμε να φυτεύουμε χλωρίδα κατάλληλη για κάθε περίπτωση...
-Παρότρυνση (και βοήθεια) για την δημιουργία οικιακών μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Έτσι μειώνεται ο τελικός όγκος των λυμάτων, άρα και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας -και φυσικά οι δημότες που θα το εφαρμόζουν θα γλιτώνουν τα τέλη αποχέτευσης.
-Σε συνεργασία και με το δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να λειτουργήσει η τρίτη βαθμίδα των βιολογικών καθαρισμών (παράγει ουσιαστικά πόσιμο νερό). Έτσι και ο Θερμαϊκός κόλπος θα καθαρίσει πραγματικά (μπάνιο σε καθαρά νερά!!!) και το νερό που παράγετε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα παράλληλο δίκτυο για πότισμα, άρδευση καλλιεργειών ακόμα και στα σπίτια για τις τουαλέτες.
-Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, γεωπόνους και πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των αγροτών για το είδος τις καλλιέργειας που ευδοκιμεί σε κάθε σημείο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο εφαρμογής.
-Εδώ πρέπει να γίνει και ενημέρωση για τους τρόπους καλλιέργειας που επιτρέπουν στο χώμα να κατακρατεί περισσότερη υγρασία για να την αποδώσει σταδιακά στα φυτά. (Τρόποι να πειστούν οι καλλιεργητές να τους εφαρμόσουν υπάρχουν και σίγουρα δεν έχουν την μορφή προστίμου).
-Άλλο ένα θέμα είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα (που ίσως επηρεάσει θετικά και το θέμα των ρωγμών που παρουσιάζονται...). Με την διαμόρφωση των ρεμάτων με μικρά φραγματάκια, βοηθάμε τα βρόχινα νερά να βρουν τον δρόμο τους και να μπορούμε να τα χαιρόμαστε σαν ποιοτικό πόσιμο νερό.
Όλα αυτά δεν είναι καινούρια και εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες με άριστα αποτελέσματα. Δώσαμε τα φώτα μας - ας πάρουμε τις εμπειρίες τους. Θα μας περισσέψει νερό, θα έχουμε να δώσουμε και στις επόμενες γενιές, ζώντας σε έναν δήμο-όαση δίχως να στερηθούμε τίποτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου