Σελίδες

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

"ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, η περιοχή μας είναι προνομιακή. Μια φανταστική τοποθεσία! Ας την εκμεταλλευτούμε λοιπόν!

Η "Μάνα του Νερού" που το ρέμα τις καταλήγει στην θάλασσα περνώντας πίσω από τα Goodys. Έγινε κάποια διαμόρφωση στο σημείο όπου περνάει κάτω από τον κεντρικό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας και σε παρακάτω σημεία, κατά την γνώμη μου λίγο απερίσκεπτα. Ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά και σπαταλήθηκαν πολλά υλικά και εργατοώρες για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα.
Ενώ για παράδειγμα είναι στο σχέδιο η διαπλάτυνση του  δρόμου προς την μεριά της θάλασσας, το έργο δεν έχει  το απαιτούμενο φάρδος (όταν δηλαδή με το καλό  γίνει η διαπλάτυνση, θα ξαναπληρώνουμε το ίδιο έργο ). Έπειτα, με τα υλικά και τον χρόνο εργασίας που ξοδεύτηκαν, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί όλο το ρέμα.

Μια πρόταση η οποία καλύπτει περισσότερες ανάγκες, είναι η διαμόρφωση του ρέματος από την άσφαλτο μέχρι την "Μάνα του Νερού". Υπάρχουν βέβαια κάποια σχέδια, αλλά είναι καλά κρυμμένα.
Σκέψη μου  είναι να δημιουργηθούν μικρά φράγματα δουλεμένα με πέτρα (όπως το κομμάτι κοντά στο δρόμο - εκείνο το υλικό πιθανότατα θα ήταν αρκετό  για όλα τα επιμέρους φράγματα ) τα οποία στόχο θα έχουν να κατακρατούν τα όμβρια ύδατα και να βοηθούν την απορρόφηση αυτόν στα υπόγεια ύδατα - άρα στον εμπλουτισμό της αποθήκης πόσιμου νερού. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο πάει οι βροχοπτώσεις γίνονται μικρότερης διάρκειας και  μεγαλύτερης έντασης, με αποτέλεσμα τα νερά να καταλήγουν μετά από περιπετειώδεις διαδρομές, βρώμικα ποια, στην θάλασσα.
 Με μια κατάλληλη διαμόρφωση και φύτευση των φραγμάτων και των όχθεων αυτών μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρο βιότοπος που θα ωφελήσει πολλαπλά την περιοχή. Εκτός από τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων και την διατήρηση της καθαρότητας της θάλασσας, μπορεί να γίνει και πόλος έλξης των κατοίκων τόσο της στενότερης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Διαμορφώνοντας έναν περίπατο  αλλά και μονοπάτι για mountain bike όπου κατά μήκος να υπάρχουν παγκάκια, κιόσκια, ψησταριές, παιδικές χαρές προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και δραστηριότητες όπως flying fox, αναρρίχηση και  τραμπολίνο, μπορεί να καταλήγει σε ένα όμορφο ανοιχτό θέατρο για  ποικιλόμορφες εκδηλώσεις. Νομίζω πως με κατάλληλη μελέτη θα μπορέσει να υπάρξει προσέγγιση και από την πλευρά της Επανομής ούτως ώστε να το χαίρονται και οι κάτοικοι του υπόλοιπου δήμου. Προσθέτοντας διάφορες κρεμαστές γέφυρες, διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ τον λόφων. Ένας σωστός εμπλουτισμός της χλωρίδας με την κατάλληλη σήμανση, θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς σκοπούς τόσο των διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης του δήμου ( δίνοντας και την ευκαιρία για ημερήσιες εκδρομές χαμηλού κόστους ) όσο  και των σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων.
 Το όλο εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης τόσο της διαχείρισης υδάτινων πόρων όσο και τον τρόπο ήπιας διαχείρισης του περιβάλλοντος κατοικημένων περιοχών σε σχέση με την ψυχαγωγία, την άθληση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και την διεύρυνση της αγοράς εργασία.
Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί αν στον χώρο αυτόν ενσωματωθούν και μικρές, καλαίσθητες και ενταγμένες στο γενικό πνεύμα οικολογικές  κατασκευές που θα στεγάσουν προϊόντα της περιοχής. Το σκεπτικό είναι να μπορεί ο επισκέπτης, ντόπιος ή ξένος, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους να κάνει τον περίπατό του, να ψήσει (με ασφάλεια και δωρεάν ) στις δημοτικές ψησταριές αυτά που θα φέρει μαζί του ή θα προμηθευτεί από  τα "περίπτερα" εμπλουτίζοντας το γεύμα του  με διάφορα τοπικά προϊόντα και γιατί όχι, να πάρει και  κάτι για το σπίτι του.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται φυσικά σε ένα γενικότερο σκεπτικό που σκοπό έχει να συνδέσει ολόκληρη την γεωγραφική έκταση του διευρυμένου δήμου και να φέρει ποιο κοντά τους δημότες δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν μια προτοπόρα κοινωνία.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά από τις σελίδες του blog "ΠΕΡΙ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου