Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον αθλητισμό στην περιοχή θα πρέπει να κάνουμε μια μελέτη για το τι απαιτείται για τον πληθυσμό και τι θα μπορούσε να αναπτύξει τον τουρισμό και να τα  αποτυπώσουμε πάνω στο χάρτη. Έτσι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη και ελέγξιμη εικόνα και θα μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις προτού γίνουν τα έργα.

Βάση πληθυσμού θα πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις με χαμηλό λειτουργικό κόστος που να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών.Εκτός από τα γήπεδα ποδοσφαίρου (που μάλλον δεν λείπουν), απαιτούνται αρκετά γήπεδα για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα όπως μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϋ αλλά και τένις και σαφώς στίβος - για να μην αναγκάζονται τα παιδιά που θέλουν να δώσουν για γυμναστική ακαδημία να μετακινούνται προς Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαμε να έχουμε κατάλληλο χώρο για γυμναστική, τραμπολίνο, για τοξοβολία και σκοποβολή. Ανοιχτή και σκεπαστή πισίνα (με γεωθερμία) και πολλές άλλες εγκαταστάσεις.
Σήμανση για πεζοπορία σε όλη την έκταση του δήμου, το ίδιο για ποδηλασία και ιππασία. Διάσπαρτες εγκαταστάσεις για συνδυασμό ψυχαγωγίας και αθλητισμό, όπως flying fox, slackline, indoboard, skateboard, kitesurf, αναρρίχηση κλπ.

Όλες οι εγκαταστάσεις οφείλουν να είναι σύγχρονες, από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενεργειακά αυτόνομες, με δικό τους βιολογικό καθαρισμό και ενταγμένες στο περιβάλλον.
Δεν σας περιγράφω ουτοπιστικές εικόνες ούτε πανάκριβες κατασκευές - κάθε άλλο. Κτίρια που σέβονται το περιβάλλον δεν είναι υποχρεωτικά πιο ακριβά, απλά είναι κατασκευασμένα διαφορετικά. Δεν είναι πεταμένα στο περιβάλλον ή ευθυγραμμισμένα στα όρια του οικοπέδου αλλά προσανατολισμένα στον ήλιο. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον περιβάλλοντα χώρο τόσο για την ψύξη, όσο και για την θέρμανση. Χρησιμοποιούν φυτά ακόμα και σε κάθετη φύτευση, ταράτσες είτε φυτεμένες είτε με βότσαλο και σύστημα ψεκασμού για την ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία ρυθμίζετε επίσης με κατάλληλα τοποθετημένους φεγγίτες. Ελαφρός κεκλιμένες γυάλινες επιφάνειές στα ανώτερα τμήματα επιτρέπουν τον ήλιο να θερμαίνει το χειμώνα. Υδατοφράχτες σε συνδυασμό με αεραγωγούς δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτές είναι ελάχιστες από τις λύσεις που με μηδαμινή ή και καθόλου διαφορά στο κόστος κατασκευής ελαχιστοποιούν το κόστος λειτουργίας. Αυτά όσον αφορά της κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τα υπαίθρια αθλήματα, είναι πιο απλά τα πράγματα. Για κάποια όπως το skateboard χρειάζονται πίστες, για κάποια άλλα όπως η ποδηλασία (mountainbike) και πεζοπορία απλά μονοπάτια και σήμανση. Για όλα πρέπει να γίνει καλή μελέτη ώστε να υπάρχει καλή πρόσβαση και απομάκρυνση, σε περίπτωση που ο τερματισμός μιας πορείας δεν είναι στην αφετηρία του.

Η ιππασία τώρα είναι λίγο ιδιαίτερη. Απαιτούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, που όμως μπορούν να φιλοξενήσουν και ιδιωτικά άλογα. Ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν αυτές σε περισσότερα σημεία: περιοχή ΚΑΠΠΑ, Αγγελοχώρι, στα όρια του δήμου Επανομής και στο ενδιάμεσο Επανομής - Περαίας. Αυτό έχει το εξής προτέρημα: μπορεί κανείς να κάνει όποιο τμήμα της συνολικής διαδρομής θέλει και το άλογο να παραμείνει στον ανάλογο στάβλο. Για να είναι βιώσιμο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνεργασία με την γεωργική σχολή που έχει πρόγραμμα για σκυριανά άλογα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι ανάλογο για τις υπόλοιπες ελληνικές φυλές. Έτσι θα συμβάλλει ο δήμος και στην διατήρηση των φυλών. Ακόμα, ίσως και στα πλαίσια του ΚΑΠΠΑ, καλό θα ήταν να γίνει πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας. Άλλο ένα πρόγραμμα που μπορεί να συνδεθεί με την ιππασία και τους είναι η καλλιέργεια μανιταριών που γίνεται στα άχυρα από στάβλους αλόγων. Αν τώρα τα άλογα ταϊζονται με βιολογικά και στην περιοχή παραγόμενες τροφές, έχουμε έναν κύκλο που θα απασχολήσει αρκετό προσωπικό από τη μία και θα προσελκύει αρκετό κόσμο από την άλλη - που με την σειρά του δημιουργεί έναν άλλο κύκλο που συμπεριλαμβάνει την εστίαση και τα καταστήματα.

Βέβαια αυτό είναι ένα πολύ γενικό πλάνο, είναι όμως εφικτό εάν μελετηθεί  σαν ενιαίο σύνολο και όχι τμηματικά. Μόνον τότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί διότι είναι αλληλένδετο με την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ακτοπλοϊκή σύνδεση - συνέχεια




Έχουμε την τύχη να μπορούμε να μετακινηθούμε μέσω θαλάσσης, και εδώ και χρόνια κλωτσάμε την τύχη μας και κοιτάμε να επεκτείνουμε την παραλία, να κάνουμε υποθαλάσσια σήραγγα...
Οι μεταφορές μέσα από νερό (ποτάμι ή θάλασσα), κατά κανόνα είναι φθηνότερες γιατί οι τριβές είναι μικρότερες (άνωση - ειδικά σε θαλασσινό νερό) άρα απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την μετακίνηση. Σε συνδυασμό με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - στην περίπτωσή μας ρεύμα από φωτοβολταϊκά - το κόστος λειτουργίας μπορεί να κρατηθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Σημαίνει φθηνά εισιτήρια.
Από όσο γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρετε για πρωτοπόρα προγράμματα και τα χρηματοδοτεί. Αν γίνει μια έξυπνη μελέτη η οποία θα συνδυάζει την οικολογική μετακίνηση (ενδεχομένως ακόμα και για τα υλικά κατασκευής των καταμαράν έως και το υφαλόχρωμά τους), με τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών εξυπηρέτησης του κοινού, δεν νομίζω να απορριφθεί η χρηματοδότηση. Αρκεί το όλο εγχείρημα να καλύπτει το δυνατόν περισσότερες πτυχές. Να ληφθούν υπ' όψιν τα θαλάσσια ρεύματα (όχι όπως στους Ν. Επιβάτες, το αεροδρόμιο και την Κατερίνη...). Να γίνει παράλληλη μελέτη για την ανάπτυξη του γόνου στον Θερμαϊκό μήπως τυχόν και κάποια  συγκεκριμένη κατασκευή της κάθε αποβάθρας μπορέσει να αποτελέσει και καταφύγιο αυτού και να συμβάλλει έτσι στον εμπλουτισμό της θάλασσάς μας αντί να καταστρέψει κάτι. Επίσης μπορούν να κατασκευαστούν στους σταθμούς μικρά ενυδρεία θαλασσινού νερού με ντόπια χλωρίδα και πανίδα για την ενημέρωση τόσο των δημοτών όσο και των τουριστών (θα ήταν ένας καλός τρόπος προσέλκυσης κοινού, αν κάθε σταθμός είχε άλλο θέμα...). Πάνω στο ίδιο πλάνο μπορεί να είναι και η διαμόρφωση του πέριξ χώρου με παραθαλάσσια χλωρίδα. Εννοείτε πως οι βοηθητικοί χώροι θα πρέπει να πληρούν οικολογικά κριτήρια (φωτοβολταϊκά, τοπικοί βιολογικοί καθαρισμοί, επανάχρηση νερού - για τις τουαλέτες,φυσικός κλιματισμός των χώρων με κατάλληλη μελέτη και δόμηση...), αφ' ενός γιατί σαν δημόσιοι χώροι οφείλουν να είναι ενεργειακά αυτόνομοι, αφετέρου διότι θα αποτελέσουν άριστο παράδειγμα προς μίμηση για τους δημότες και όσους περαστικούς.
Έχουμε τόσους ανθρώπους, επιστήμονες και μελετητές που ευχαρίστως, πιστεύω θα δίναν τα φώτα τους για να πραγματοποιηθεί ένα έργο που θα έβγαζε την Θεσσαλονίκη από  την σκιά της Αθήνας! Μακάρι να ήμουν στην θέση των αρμοδίων.Θα το θεωρούσα φοβερή πρόκληση αν μου δινόταν η ευκαιρία  να πραγματοποιήσω ένα τέτοιο  έργο - όχι να φοβηθώ τις ευθύνες...θα κινούσα γη και ουρανό.....!
.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να μπορέσουμε να έχουμε μια σωστή εικόνα. Για να γίνει το οτιδήποτε σε μια περιοχή πρέπει
- να έχουμε την γενική εικόνα της περιοχής
- να γνωρίζουμε τις δυνατότητές της
- να ξέρουμε το ζητούμενο
- να ερευνήσουμε τις δυνατότητες υλοποίησης του ζητούμενου



-Αυτή είναι στο περίπου η περιοχή μας.  Περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένα τμήματα όσο και αγροτικές εκτάσεις καθώς και αρκετά χιλιόμετρα ακτογραμμής. Έχει παράκτιες επίπεδες εκτάσεις, λοφίσκους και ρέματα. Βρίσκετε κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά και κοντά στην  περιοχή της Καλλικράτιας, όπου παραθερίζει η μισή Θεσσαλονίκη. Έχουμε την μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της περιοχής και έναν σταθμό εξυγίανσης οστράκων (αν λειτουργεί ακόμα). Παράγουμε ποιοτικά, βιολογικά εν μέρη λαχανικά και έχουμε και κάποια ζωική παραγωγή.
-Ποιες είναι οι δυνατότητες; Ατελείωτες.




  •  Ανάπτυξη της ζωικής και φυτικής παραγωγής με στόχο την επιτόπου μεταποίηση (και προϊόντων της ιχθυόσκαλας και οστράκων) και παραγωγή προϊόντων τοπικού χαρακτήρα. Υπάρχουν μάλιστα αυτή τη στιγμή προγράμματα στήριξης τέτοιον πρωτοβουλιών με κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου ύψους 30. 000 - 500.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά.
  • Από γεωγραφικής και μόνο άποψης ο δήμος προσφέρετε για την ανάπτυξη πολλών μορφών αθλητισμού. Πέρα από τα πιο συνηθισμένα αθλήματα που αναπτύσσονται μέσα σε αστικό ιστό, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ, βόλεϋ, γυμναστική, τραμπολίνο, ξιφασκία, στίβος, κολύμβηση και πολλά άλλα γνωστά η περιοχή προσφέρετε για ποδηλασία, ιππασία, τοξοβολία,περιπάτους, διοργάνωση διαφόρων αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, kitesurf, indoboard, slackline και πολλά άλλα που θα προσελκύσουν κόσμο από την ευρύτερη περιοχή αλλά και αθλητικό τουρισμό από  το εξωτερικό.
  • Έχοντας την συνολική εικόνα ερευνούμε που θα μπορούσε να γίνει ήπια ανάπτυξη - περιοχές NATURA για οικολογικό τουρισμό ή μια συνεργασία με φορείς και πανεπιστήμια για την  δημιουργία ερευνητικού σταθμού θαλάσσιας βιολογίας σε συνδυασμό με μουσείο θάλασσας , θαλάσσιο πάρκο και ιχθυοκαλλιέργειες-οστρακοκαλλιέργιες
  • Αυστηρά ελεγχόμενη ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς, κυρίως οικολογικής βάσης και όχι μόνο τουριστικής
  • Γιατί όχι εφαρμοσμένη έρευνα
  • αξιοποίηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας 
  • Πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι αλυκές
  • Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει πόλος έλξης η περιοχή του ΚΑΠΠΑ
  • Ποια τμήματα του αιγιαλού μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιο τρόπο δίχως να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον και τους κατοίκους
και πολλά άλλα φυσικά. Για όλα αυτά θα βρείτε άρθρα όσο ποιο σύντομα μπορώ.
-Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει πολύ σύντομα μια σταθερή ανοδική πορεία του τόπου, να δημιουργηθούν επαρκείς θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους και να είναι τέτοια η ποιότητα ζωής, που να μην σκέφτεται κανείς να φύγει... 
-Όλα αυτά είναι πραγματοποιήσιμα αρκεί να υπάρχει θέληση για δουλειά! Το μόνο που χρειάζεται είναι έρευνα για κάθε κομμάτι ξεχωριστά ενταγμένο όμως στο σύνολο. Συντονισμός κινήσεων και σωστή ενημέρωση.
Προγράμματα υπάρχουν, χρήματα υπάρχουν αν ξέρεις να τα αναζητήσεις και να τα διαχειριστείς, άτομα που μπορούν να βοηθήσουν, πανεπιστημιακές έρευνες, εξειδικευμένη βοήθεια στην ανάγκη και συνεργασία με το εξωτερικό. Το ίδιο υπάρχουν και λύσεις που κοστίζουν λίγο ή καθόλου σε χρήμα μόνο σε εργασία ή συνεργασία.


Λύσεις όμως που ένα πάρκο κοστίζει 200.000ευρώ εγώ δεν θα σας δώσω. Με 200.000 σε αυτό το πάρκο  βάζεις και στίβο...





ΝΕΡΟ


το παρόν έχει κοινωποιηθεί;
στο γραφείο δημάρχου  mayor@thermaikos.gr
στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου pds@thermaikos.gr
 στην ΔΕΥΑΘ mail@deyath.gr




νερό - νεαρόν ύδωρ (φρέσκο νερό)

Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα - είναι μάλλον το σημαντικότερο. Η περιοχή του παλαιού δήμου Θερμαϊκού βρίσκεται πάνω από μια ενιαία λεκάνη νερού (υπόγεια ύδατα). Από την περιοχή της Κερασιάς περνάει μια φλέβα νερού που προέρχεται από τον Όλυμπο. (Αν κάπου κάνω λάθος, ας με διορθώσουν οι ειδικοί).








Τα νερά αυτά όμως δεν είναι ανεξάντλητα, διότι δεν φροντίζουμε για την επαρκή ανανέωσή τους από τη μία και τα σπαταλάμε από την άλλη.
Όταν καλύπτεται το χώμα με διάφορα υλικά όπως τσιμέντο και άσφαλτο, εμποδίζεται το νερό από το να το διαπεράσει και να φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα για να αναπληρώσει αυτό που αφαιρούμε για την χρήση μας. Και η χρήση μας αφορά έναν μεγάλο όγκο νερού. Εκτός από τα νοικοκυριά που σπαταλάνε ένα μεγάλο μέρος, είναι και οι καλλιέργειες που κάθε άλλο από οικονομία κάνουν. τοποθετώ το θέμα έτσι για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα.
Η περιοχή είναι μεγάλη, με πολλές ανάγκες, ποικίλες χρήσεις και πολλαπλές λύσεις. Οικονομία μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά, οι καλλιεργητές αλλά και ο δήμος.
-Στο σπίτι μας τοποθετούμε "μείκτες" που ανοίγουν και κλείνουν με μία κίνηση - άρα δεν τρέχει το νερό ώσπου να γυρίσουμε την βάνα
-Κλείνουμε τις βρύσες ως που να πλύνουμε τα χέρια, τα δόντια, το σώμα μας....
-Προσπαθούμε σε συνεργασία με το δήμο και όπου αυτό είναι εφικτό να γίνεται απευθείας εαπανάχρηση του ύδατος πχ.των πλυντηρίων για πότισμα είτε του κήπου μας είτε των παρτεριών του δήμου.Αυτό είναι επιτρεπτό όταν χρησιμοποιούνται οικολογικά απορρυπαντικά.
-Τοποθετούμε δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων στις απορροές των σκεπών.
- Ο δήμος οφείλει να καταστήσει όλα τα δημόσια κτήρια σχολεία, γραφεία,αίθουσες πολιτισμού και αθλητισμού, αυτόνομα από όλες τις απόψεις (το κατά δύναμιν), συλλέγοντας τα όμβρια, τοποθετώντας τοπικό βιολογικό καθαρισμό στα κτήρια (γλυτώνεις τα έξοδα μεταφοράς και επαναχρησιμοποιείς το νερό στις τουαλέτες και για συντήρηση του πρασίνου που πρέπει να κοσμεί κάθε κτήριο.
-Σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων από τους δρόμους και αποθήκευσή τους σε δεξαμενές για το πότισμα των (ελπίζω πολυάριθμων προσεχώς) χώρων πρασίνου -όπου φροντίζουμε να φυτεύουμε χλωρίδα κατάλληλη για κάθε περίπτωση...
-Παρότρυνση (και βοήθεια) για την δημιουργία οικιακών μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Έτσι μειώνεται ο τελικός όγκος των λυμάτων, άρα και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας -και φυσικά οι δημότες που θα το εφαρμόζουν θα γλιτώνουν τα τέλη αποχέτευσης.
-Σε συνεργασία και με το δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να λειτουργήσει η τρίτη βαθμίδα των βιολογικών καθαρισμών (παράγει ουσιαστικά πόσιμο νερό). Έτσι και ο Θερμαϊκός κόλπος θα καθαρίσει πραγματικά (μπάνιο σε καθαρά νερά!!!) και το νερό που παράγετε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα παράλληλο δίκτυο για πότισμα, άρδευση καλλιεργειών ακόμα και στα σπίτια για τις τουαλέτες.

-Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, γεωπόνους και πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνει ενημέρωση  των  αγροτών για το είδος τις καλλιέργειας που ευδοκιμεί σε κάθε σημείο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο εφαρμογής.  
-Εδώ πρέπει να γίνει και ενημέρωση για τους τρόπους καλλιέργειας που επιτρέπουν στο χώμα να κατακρατεί περισσότερη υγρασία για να την αποδώσει σταδιακά στα φυτά. (Τρόποι να πειστούν οι καλλιεργητές να τους εφαρμόσουν υπάρχουν και σίγουρα δεν έχουν την μορφή προστίμου).

-Άλλο ένα θέμα είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα (που ίσως επηρεάσει θετικά και το θέμα των ρωγμών που παρουσιάζονται...). Με την διαμόρφωση των ρεμάτων με μικρά φραγματάκια, βοηθάμε τα βρόχινα νερά να βρουν τον δρόμο τους και να μπορούμε να τα χαιρόμαστε σαν ποιοτικό πόσιμο νερό.

Όλα αυτά δεν είναι καινούρια και εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες με άριστα αποτελέσματα. Δώσαμε τα φώτα μας - ας πάρουμε τις εμπειρίες τους. Θα  μας περισσέψει νερό, θα έχουμε να δώσουμε και στις επόμενες γενιές, ζώντας σε έναν δήμο-όαση δίχως να στερηθούμε τίποτε.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τηγανέλαιο για κίνηση...

Ο δήμος δεν έχει χρήματα. Δεν έχει χρήματα για να πάρει πετρέλαιο για να κινήσει τα απορριμματοφόρα για να καθαρίσει αυτός ο σκουπιδότοπος! Και τι κάνει; Φοβάμαι πως περιμένει το Άγιο Πνεύμα να τον φωτίσει...

Ένα λίτρο τηγανέλαιο (αυτό που τηγανίζουμε στην κουζίνα μας ή στα διάφορα μαγαζιά...) αν το ρίξουμε στην αποχέτευση, καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα (καλά διαβάσατε) χρήσιμου για τον άνθρωπο νερό για δέκα χρόνια! (το ξαναείπαν σήμερα στην εκπομπή "ανιχνεύσεις")

Τι σχέση έχει τώρα το τηγανέλαιο με τα λειψά λεφτά; Συλλέγουμε το τηγανέλαιο, το πάμε για επεξεργασία (εδώ δίπλα, Θεσσαλονίκη ) και έχουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα

Άρα όσο περισσότερο φροντίσουμε τα καταστήματα εστίασης να έχουν κίνηση, τόσο περισσότερα καύσιμα θα έχουμε για να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας...

Το πως θα έχουν κίνηση τα μαγαζιά σε άλλη ανάρτηση για να μην σας κουράζω...

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Κάτι πήρε το αυτί μου ότι θα αλλαχτούν οι καυστήρες πετρελαίου στα σχολεία με καυστήρες υγραερίου... γιατί το υγραέριο είναι λέει πιο φθηνό. Μέχρι πότε; Γιατί κάτι ακούγετε για αυξήσεις...
Όλα αυτά τα κλωνάρια που κλαδεύει τόσο ο δήμος όσο και οι ιδιώτες και καταλήγουν στα αναξιοποίητα χωράφια με κίνδυνο πυρκαγιάς, γιατί δεν τα μετατρέπει ο δήμος σε πέλλετς και να τοποθετήσει καυστήρες πέλλετς στα σχολεία; Ίσως και στα γυμναστήρια; Τον κλαδοφάγο ήδη τον διαθέτει. Χρειάζεται ένας ξηραντήρας και ένα μηχάνημα παραγωγής πέλλετς. Και μπορούμε να μειώσουμε και  τον όγκο των σκουπιδιών αν χρησιμοποιηθούν και χάρτινες συσκευασίες οι οποίες συχνά γεμίζουν τους κάδους των συμβατικών απορριμάτων ή στοιβιάζονται γύρο από αυτούς...Πιθανότατα να μπορούν έτσι να αξιοποιηθούν και τα χόρτα από τον καθαρισμό των άδειων οικοπέδων - μην ξεχνάμε ότι άλλοι καλλιεργούν τα γαϊδουράγκαθο που εμείς τα έχουμε τζάμπα στα οικόπεδα...
Και μήπως θα μπορούσε ο δήμος έτσι να καθαρίζει δωρεάν τα οικόπεδα μιας και θα έχει και όφελος - αντί να επιβάλλει πρόστιμο;

"ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, η περιοχή μας είναι προνομιακή. Μια φανταστική τοποθεσία! Ας την εκμεταλλευτούμε λοιπόν!

Η "Μάνα του Νερού" που το ρέμα τις καταλήγει στην θάλασσα περνώντας πίσω από τα Goodys. Έγινε κάποια διαμόρφωση στο σημείο όπου περνάει κάτω από τον κεντρικό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας και σε παρακάτω σημεία, κατά την γνώμη μου λίγο απερίσκεπτα. Ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά και σπαταλήθηκαν πολλά υλικά και εργατοώρες για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα.
Ενώ για παράδειγμα είναι στο σχέδιο η διαπλάτυνση του  δρόμου προς την μεριά της θάλασσας, το έργο δεν έχει  το απαιτούμενο φάρδος (όταν δηλαδή με το καλό  γίνει η διαπλάτυνση, θα ξαναπληρώνουμε το ίδιο έργο ). Έπειτα, με τα υλικά και τον χρόνο εργασίας που ξοδεύτηκαν, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί όλο το ρέμα.

Μια πρόταση η οποία καλύπτει περισσότερες ανάγκες, είναι η διαμόρφωση του ρέματος από την άσφαλτο μέχρι την "Μάνα του Νερού". Υπάρχουν βέβαια κάποια σχέδια, αλλά είναι καλά κρυμμένα.
Σκέψη μου  είναι να δημιουργηθούν μικρά φράγματα δουλεμένα με πέτρα (όπως το κομμάτι κοντά στο δρόμο - εκείνο το υλικό πιθανότατα θα ήταν αρκετό  για όλα τα επιμέρους φράγματα ) τα οποία στόχο θα έχουν να κατακρατούν τα όμβρια ύδατα και να βοηθούν την απορρόφηση αυτόν στα υπόγεια ύδατα - άρα στον εμπλουτισμό της αποθήκης πόσιμου νερού. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο πάει οι βροχοπτώσεις γίνονται μικρότερης διάρκειας και  μεγαλύτερης έντασης, με αποτέλεσμα τα νερά να καταλήγουν μετά από περιπετειώδεις διαδρομές, βρώμικα ποια, στην θάλασσα.
 Με μια κατάλληλη διαμόρφωση και φύτευση των φραγμάτων και των όχθεων αυτών μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρο βιότοπος που θα ωφελήσει πολλαπλά την περιοχή. Εκτός από τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων και την διατήρηση της καθαρότητας της θάλασσας, μπορεί να γίνει και πόλος έλξης των κατοίκων τόσο της στενότερης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Διαμορφώνοντας έναν περίπατο  αλλά και μονοπάτι για mountain bike όπου κατά μήκος να υπάρχουν παγκάκια, κιόσκια, ψησταριές, παιδικές χαρές προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και δραστηριότητες όπως flying fox, αναρρίχηση και  τραμπολίνο, μπορεί να καταλήγει σε ένα όμορφο ανοιχτό θέατρο για  ποικιλόμορφες εκδηλώσεις. Νομίζω πως με κατάλληλη μελέτη θα μπορέσει να υπάρξει προσέγγιση και από την πλευρά της Επανομής ούτως ώστε να το χαίρονται και οι κάτοικοι του υπόλοιπου δήμου. Προσθέτοντας διάφορες κρεμαστές γέφυρες, διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ τον λόφων. Ένας σωστός εμπλουτισμός της χλωρίδας με την κατάλληλη σήμανση, θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς σκοπούς τόσο των διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης του δήμου ( δίνοντας και την ευκαιρία για ημερήσιες εκδρομές χαμηλού κόστους ) όσο  και των σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων.
 Το όλο εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης τόσο της διαχείρισης υδάτινων πόρων όσο και τον τρόπο ήπιας διαχείρισης του περιβάλλοντος κατοικημένων περιοχών σε σχέση με την ψυχαγωγία, την άθληση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και την διεύρυνση της αγοράς εργασία.
Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί αν στον χώρο αυτόν ενσωματωθούν και μικρές, καλαίσθητες και ενταγμένες στο γενικό πνεύμα οικολογικές  κατασκευές που θα στεγάσουν προϊόντα της περιοχής. Το σκεπτικό είναι να μπορεί ο επισκέπτης, ντόπιος ή ξένος, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους να κάνει τον περίπατό του, να ψήσει (με ασφάλεια και δωρεάν ) στις δημοτικές ψησταριές αυτά που θα φέρει μαζί του ή θα προμηθευτεί από  τα "περίπτερα" εμπλουτίζοντας το γεύμα του  με διάφορα τοπικά προϊόντα και γιατί όχι, να πάρει και  κάτι για το σπίτι του.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται φυσικά σε ένα γενικότερο σκεπτικό που σκοπό έχει να συνδέσει ολόκληρη την γεωγραφική έκταση του διευρυμένου δήμου και να φέρει ποιο κοντά τους δημότες δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν μια προτοπόρα κοινωνία.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά από τις σελίδες του blog "ΠΕΡΙ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ"


Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ :
Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους. Βρέχει τη Θεσσαλονίκη στο βορειότερο σημείο του, την Πιερία στα δυτικά και τη Χαλκιδική στα ανατολικά. Το πλάτος του κυμαίνεται από 5 χιλιόμετρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέχρι 50 στο νοτιότερο τμήμα του. Στον Θερμαϊκό εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, καθώς και αρκετοί μικρότεροι. Στις δυτικές του ακτές δεσπόζουν τα Πιέρια όρη και ο Όλυμπος. Οι ακτές του συγκεντρώνουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τις οποίες επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών.
Πήρε το όνομά του από την Αρχαία Θέρμη, πόλη που βρισκόταν στην θέση της σημερινής Θεσσαλονίκης. Από τους Ρωμαίους ονομαζόταν Thermaicus ή Thermaeus sinus (Θερμαϊκός κόλπος) ή Macedonicus sinus (Μακεδονικός κόλπος).

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%82



ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

http://www.google.gr/search?q=thermaikos&start=10&hl=el&sa=N&rlz=1T4ADFA_elGR418GR418&biw=1600&bih=476&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=p3sQTvX0FYWM-wa84eTRDA&ved=0CCgQsAQ4Cg





                                                                              




Ας προσπαθήσουμε όλοι  μαζί για να γίνει ο  τόπος μας ο παράδεισος που υπόσχεται...

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Με χαρά αναμένουμε να ξαναδούμε τα καραβάκια να δένουν στις σκάλες μας και να μας εξυπηρετούν στις μετακινήσεις μας από και προς τους προορισμούς μας στο  πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Προτείνω λοιπόν, για να είναι πραγματικά πρωτοπόρα αυτή η αναδρομή, τα καραβάκια  να είναι ηλεκτροκίνητα ούτως ώστε τα λειτουργικά τους έξοδα να είναι μηδαμινά και σε απόρροια αυτού και το  εισιτήριό τους φθηνό. Άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές - ήλιος/άνεμος - εξυπακούεται ) είναι πως δεν μολύνεται  ούτε ο ατμοσφαιρικός αέρας ούτε και το νερό της θάλασσας (κηλίδες  πετρελαίου...)


Ίσως να μπορούν οι εφευρετικοί μας φοιτητές να σκαρφιστούν κάτι σε συνεργασία με τους  δήμους Θεσσαλονίκης και  Θερμαϊκού;;;